Het hokje

Je kan het hok van je konijntje ook zelf maken in plaats van er eentje te kopen in een dierenspeciaalzaak.  Zo kan je de kooi een beetje maken naar je eigen smaak.  Je moet er wel voor zorgen dat de kooi voldoet aan bepaalde vereisten:

* De kooi moet groot genoeg zijn voor je konijntje. 
Maar wanneer is je kooi groot genoeg?  Een kooi kan eigelijk nooit groot genoeg zijn, omdat een kooi al zorgt voor een serieuze beperking  van de bewegingsvrijheid.  Daarom hanteren we enkele vuistregels.  Een konijntje dat regelmatig los mag lopen, heeft een hok nodig waar het languit kan liggen langs de kortste kant van het hok en waarin het rechtop kan zitten.  Meestal is de langste kant van het hok twee keer zo groot dan de kortere kant.
Dus voor een zuiver dwergkonijntje wil dat zeggen dat een hok van 100x50x40 zou moeten volstaan.  Maar groter mag altijd en is natuurlijk nog beter!
Als je twee konijntjes samen in een hok houdt, hebben die vanzelfsprekend ook meer ruimte nodig.

* De kooi moet goed afsluiten.  Het konijn mag er dus niet uit kunnen ontsnappen.

* De rand rond de bodem moet minstens 15 centimeter hoog zijn.  Zo kan je voorkomen dat er te veel keutels en zaagsel uit de kooi rollen. 

* De kooi moet makkelijk te onderhouden en schoon te maken zijn.

* Een goede ventilatie in de kooi is ook zeer belangrijk!  Dikke glazen bakken zijn niet zo geschikt omdat de ammoniakdampen van de urine dan op de bodem van de kooi blijven hangen.

* De kooi moet veilig zijn voor mens en dier.

* De kooi moet een prettige leefomgeving en goed toegankelijk zijn.

* Indien de kooi van je konijntje buiten staat, is het heel belangrijk dat de kooi op pootjes en minstens 30 centimeter van de grond staat.  Dit is om te voorkomen dat optrekkende kou en vocht vrij spel hebben.