Een ren en de inrichting ervan

Konijnen die in een hok buiten zitten, hebben er baat bij dat er aan hun hok een een ren is.  Dit zorgt voor extra loopruimte en mits een goede aanpak kan je konijn zelf van zijn hok naar zijn ren en omgekeerd.

De ideale ren is de ren die doorloopt onder het konijnenhok.  Dit is anders toch verloren ruimte in je tuin en voor je konijn is elke centimeter extra ruimte welkom!  In de zomer is het plekje onder het hok immers een koel en schaduwrijk plekje voor je konijntje.

Let wel op bij het maken van je ren dat je ook onder de ren, over het ganse oppervlak van de ren, kippengaas graaft; liefst op een diepte van ongeveer 40 centimeter.  Konijnen zijn namelijk dol op graven en als je geen kippengaas voorziet is de kans groot dat je konijn ontsnapt.

Konijnen maken ook graag vreugdesprongetjes in de lucht dus zorg voor een voldoende hoge ren, bij voorkeur tussen de 80 en de 120 centimeter hoog.

Zorg er tenslotte ook voor dat er in de ren altijd iets te beleven is voor je konijn.  Konijnen spelen graag dus leg een paar kunststof buizen met grote diameter, kartonnen dozen (bij droog weer) of takken van bomen in de ren.  Bij voorkeur takken van eik, berk, appelboom, hazelaar of wilg.  Takken van abrikozen-, perzik-, kersen- of pruimenbomen zijn uit den boze want die zijn zeer giftig voor konijntjes.