Bodembedekking

Je kan voor je konijnenhok kiezen uit verschillende soorten bodembedekking.
De meest gekende bodembedekking is de houtvezel.  Het voordeel van houtvezel is dat het uitstekend het vocht opneemt en nauwelijks stinkt.  Maar een groot nadeel van houtvezel is dan weer dat het enorm veel stof bevat.  Veel knaagdieren blijken erg veel last te hebben van dit stof.  Bij konijnen is wel gebleken dat zij in vergelijking met andere knaagdieren relatief weinig last hebben van dit stof.  Dit komt omdat zij in de vrije natuur graag op zandgrond leven en daardoor zijn hun luchtwegen beter bestand tegen zand en stofdeeltjes.

Er zijn ondertussen al verschillende alternatieven op de markt die gezonder zouden zijn voor onze geliefde dieren.  We zetten even de verschillende soorten bodembedekking op een rijtje:

* Houtvezel:  Neemt uitstekend het vocht op en stinkt nauwelijks.  Nadeel is wel dat het veel stof bevat.  Belangrijk is wel dat je nooit timmerafval gebruikt want dit kan giftige stoffen bevatten en is vaak te fijn van structuur.

* Hooi:  Konijntjes gebruiken hooi graag als nestmateriaal en om op te knabbelen.  Het is een belangrijk onderdeel van hun voeding.  Maar om echt als goede bodembedekker te kunnen dienen, neemt hooi te weinig vocht op.  Geef hooi dus zeker in een hooiruif als voeding en los in het hok als nestmateriaal, maar gebruik het niet als bodembedekker.

* Stro:  Dit is niet zo geschikt als bodembedekker of als nestmateriaal omdat het veel te grof is en te weinig vocht opneemt.

* Kattenbakkorrels:  Er zijn veel verschillende soorten korrels op de markt.  Niet alle korrels zijn geschikt voor konijnen.  Kattenbakkorrels van steen of klei zijn minder geschikt omdat ze enorm stuiven.  Maar de korrels die gemaakt zijn van maïskolven kunnen zeker dienst doen omdat zij goed vocht opnemen.

* Geperste korrels: De laatste jaren zijn er verschillende bodembedekkers op de markt gebracht die bestaan uit samengeperste plantaardige korrels.  Keuze te over dus maar wel goed opletten welke soort je neemt.  Want sommige soorten zouden scherpe randjes hebben en dat is natuurlijk niet erg comfortabel.

* Hennep:  De laatste tijd kiezen baasjes van knaagdieren meer en meer voor hennep als bodembedekker.  Het is redelijk zacht en absorbeert het vocht prima.  Daarnaast neemt dit materiaal, dat gemaakt wordt van het inwendige deel van de stengel van de hennepplant, ook de ammoniak op.
Nadeel is wel dat sommige soorten van deze bodembedekker de eerste dagen wat hard kunnen zijn en dus kale plekken kunnen veroorzaken in de vacht van je konijntje.

We kunnen dus concluderen dat je best kan kiezen voor een bodembedekker die het vocht goed absorbeert in combinatie met zacht en warmte-isolerend nestmateriaal.