Waarop moet je letten tijdens je aankoop?

Als je dan uiteindelijk je beslissing hebt genomen en de winkel binnenstapt om je konijntje te kopen, zijn er toch een aantal dingen waar je goed moet op letten tijdens je aankoop.  We zetten ze hier eventjes op een rijtje:

* Een konijntje moet minstens acht weken oud zijn.  Tijdens de eerste acht weken van zijn leven, is het voor het konijntje heel belangrijk dat het nog niet gescheiden wordt van de moeder.  Want in die eerste weken krijgt het diertje de nodig afweerstoffen binnen via de moedermelk.
Daarnaast zijn zulke jonge diertjes niet bestand tegen de stress die de scheiding van de moeder met zich meebrengt. 
Tijdens de eerste zes weken van hun leven zijn ook de darmpjes nog niet sterk genoeg om ander voedsel dan moedermelk te verwerken.  Dus wanneer het konijntje dan toch al van zijn moeder gescheiden wordt, kan dit ernstige problemen veroorzaken met het darmstelsel en zelf levensbedreigend zijn.

* Hou er ook rekening mee dat als je een ouder konijntje aanschaft dat de aanpassing een beetje moeilijker kan verlopen.  Oudere dieren wennen  soms moeilijker aan een nieuwe omgeving.  Het is natuurlijk niet onmogelijk, maar het is iets waar je best wel rekening mee houdt.

* Het konijntje moet gezond zijn en reeds ingeënt zijn tegen myxomatose en VHS.

* Je kan een ziek konijntje in de winkel al vrij makkelijk herkennen.  Het konijntje moet heldere oogjes hebben, een droog mooi neusje, schone lippen zonder korstjes, propere geslachtsdelen,…  Het konijntje moet een mooie glanzende vacht hebben zonder dat er kale plekken in zijn.  Verder moet het konijntje vriendelijk zijn in de omgang en levendig.  Wanneer het beestje lusteloos in zijn kooitje zit en zich mensenschuw of onvriendelijk opstelt, is de kans groot dat het beestje ziek is.
Als het konijntje samen met andere beestjes in een kooitje zit, is het ook belangrijk om te kijken hoe de andere beestjes eruit zien.  Als de andere konijntjes in de winkel er ziek en lusteloos uitzien, is de kans groot dat het konijntje dat jij eruit kiest de ziekte ook in zich heeft.  Konijntjes zijn namelijk heel vatbaar voor besmettelijke ziekten.

* De vacht van het konijntje moet  mooi glanzend en glad zijn, zonder kale plekken of parasieten.

* De tanden van het konijntje moeten mooi sluiten.  Anders kunnen ze later serieuze problemen krijgen met “doorgegroeide tanden”.

* Het konijntje mag er niet te vet uitzien, maar moet natuurlijk goed doorvoed zijn. Het is dus goed als het konijntje stevig en gespierd aanvoelt.

* Als het konijntje moeilijk ademt, een reutelende of piepende ademhaling heeft, heeft het mogelijk een infectie.

* Ook darminfecties komen vaak voor bij konijntjes dus controleer  zeker ook de keutels van het konijntje.  Die moeten droog en hard zijn.  Als ze nat en zacht zijn kan dit wijzen op een darminfectie.