Eén of meerdere konijntjes?

konijntjes1website.jpgAls je besluit vaststaat en je wil een konijntje, stel je je waarschijnlijk de  vraag of je er eentje neemt, of twee. Het is aan te raden om, als u er ééntje neemt, een vrouwtje (voedster) te nemen.  Want een mannetje (ram) kan urine gaan spuiten (sproeien).  Ze doen dit vooral als ze al eens een vrouwtje gedekt hebben of als ze een vrouwtje ruiken.  Dit sproeien is dus heel normaal en natuurlijk, maar als je je konijntje wil laten loslopen in huis, is het aangenamer voor iedereen dat je konijntje niet heel de woonkamer ondersproeit.

Wanneer je toch meerdere konijntjes aanschaft, is het belangrijk goed te overwegen welke geslachten je kiest. Een mannetje en een vrouwtje samen zorgt ervoor dat de familie snel zal uitbreiden.  Denk maar aan het spreekwoord “kweken als konijnen”… Het is natuurlijk wel leuk om eens een nestje konijntjes te hebben, maar meestal is het niet realistisch om alle jongen zelf bij te houden. Trouwens na één nestje  jongen hebben al je vrienden, familie en collega’s waarschijnlijk allemaal al een konijntje.
Je kan er wel altijd voor opteren om het mannetje (de ram) te laten castreren, maar dit brengt natuurlijk wel extra dierenartskosten met zich mee.
 
Het is ook heel belangrijk dat, als u voor een paartje kiest, het twee konijntjes zijn die uit verschillende families komen. Want als twee konijntjes uit dezelfde familie zich voortplanten is er sprake van inteelt. Dit kan op de lange duur gezondheidsproblemen veroorzaken bij de jongen.
 
Indien je er zeker van wil zijn dat je konijntjes zich niet gaan voortplanten, is het aan te raden om twee vrouwtjes (voedsters) kiezen. Vrouwtjes zijn over het algemeen vriendelijker voor elkaar.
Als je toch kiest voor twee mannetjes, dan kan je best opteren voor twee mannetjes uit hetzelfde nest. Als ze samen geboren zijn, zullen ze normaal wel overeenkomen. Anders is de kans groot dat ze elkaar regelmatig te lijf gaan als ze volwassen zijn, zelfs als ze gecastreerd zijn.